KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322016 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 14-12-2017 17:07
Moja mama pochodziła z okolic Trok, z małej miejscowości zwanej Brażoła.
Wiele potraw przyrządzała według przepisów litewskich.
Uwielbiałam zawsze śliżyki. Mama podawała je z kompotem. A tego nie znosiłam. Bardzo lubiłam i lubię chrupać te małe ciasteczka przypominające kopytka.
Mama robiła je bez maku. A ja spróbowałam kiedyś u koleżanki takich śliżyków z makiem . I takie mi najbardziej smakują.
Składniki:
Nadesłane przez: Dunia dnia 20-11-2017 08:24
Mam już trzykrotne doświadczenie przy przygotowaniu wędlinek w szynkowarze. Nie jest to wiele , ale już mi daje jakieś wskazówki jak należy je przygotowywać.
Zacznę od pierwszej wędlinki z kurczaka zagrodowego.
Ta wędlinka miała najbardziej stężałą galaretkę. Zapewne dlatego, że w jej skład wchodziła skóra kurczaka.
Ale ...smakowo podchodziła do salcesonu. Chyba jednak nie powinnam była dodawać czosnku.
A więcej pieprzu, bo była troszkę za delikatna.
I powinnam była jednak zrobić przynajmniej z półtora kurczaka .Albo dodać dodatkowe piersi z niego. Mam duży szynkowar, więc mięska powinnam mieć więcej. Tak aby bardziej można było docisnąć.
Nadesłane przez: Dunia dnia 09-11-2017 14:04
Tak się złożyło, że kupiłam szynkowar. Wcześniej zrobiłam małe rozeznanie w internecie i nabrałam ochoty na to cudo.
Szynkowarów jet wiele. Ja kupiłam pierwszy jaki znalazłam w sklepie. Ani drogi ani tani, Bez specjalnych ulepszeń, prosty w obsłudze.
I powiem szczerze, że jak już zapakowałam mięsko do niego i wstawiłam do lodówki, to naszły mnie watpliwości. Czy wystarczająca ilość mięska, czy dobrze zaprawiłam, czy wystarczająca ilość Agar-u? Czy dobrze sprasowane?
I powiem szczerze, ze nawet bałam się otworzyć .
Ale ...udało się!!!
A teraz jak to jest zrobione czyli przepis na wędlinkę z zagrodowego kurczaka.
Składniki:
1 duży kurczak
2 łyżki warzywka
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka pieprzu zmielonego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego
1/2 łyżeczki Aga-u
1/2 szklanki wody
Sposób wykonania:
Mięso oddzielić od kości. pokroić na kawałki ( ze skórą i tłuszczem),
Wymieszać z przyprawami, dodać Agar wymieszany w zimnej wodzie.
Wymieszać rękoma.
Włożyć do woreczka, zamknąć szynkowar i wstawić do lodówki.
Na drugi dzień wstawić szynkowar do dużego garnka i wlać wodę.
Doprowadzić do zawrzenia i zmniejszyć moc, lub płomień.
Przez 2 godziny parzyć w temperaturze 70-89 stopni. Nie mając termometru , należy po prostu uważać aby woda nie wrzała.
Po tym czasie ostudzić szynkowar i wstawić znów do lodówki.
Wyjąć następnego dnia.
Zebrać z wędliny tłuszcz i galaretkę ( idealna podstawa do sosu lub zupy)
Przekroić, pokroić w plastry i zajadać się!!!
Smacznego!!!